субота, 03. март 2012.

Fenjercici






   
Fenjercici 


  • Sastojci: 6 dcl mleka,1 kvasac,2 kasicice soli,1 kasicica secera,2 dcl ulja,1 kg brasna 
  1. Ugrejati mleko i u njega dodati secer,sol i izmrvljen kvasac,izmesati i pokriti krpom pa ostaviti 10 min.
  2. Kada nadodje kvasac postepeno dodavati u njega ulje i zajedno sa brasnom umesiti testo.Ostaviti da udvostruci masu.
  3. Kada testo naraste istresti ga na radnu povrsinu,razviti na debljinu prsta,iseci kocke 5 puta 5 cm.
  4. Na svaku kocku na jednu stranu staviti pola virsle a na drugoj polovici zaseci nozem na tri mesta,uviti fenjercice,poslagati u tepsiju da jos nadodju,premazati jajetom i peci na 200 stepeni.

GUZVARICE SA ORASIMA






GUZVARICE SA MAKOM

Male prhke guzvarice

Male prhke guzvarice
SASTOJCI: 600 gr brasna,200 gr masti,2 jaja,2 dcl mleka,1 kvasac.  ZA FILOVANJE:orasi,mak,visnje,sir....
  1. Ugrejati mleko i u njega izmrviti kvasac dodati 1 kasicicu secera i 1,5 kasicicu soli ostaviti 10 min.da odstoji.
  2. Brasno staviti u plasticnu zdelu i izmesati ga rukama sa masti.
  3. U brasno staviti 2 belanca malo izmesati i sve umesiti sa nadoslim kvascem.Ostaviti testo da naraste i prekriti ga krpom.
  4. Kada nadodje podeliti testo na 4 dela,svaki deo razviti u obliku sveske i filovati po zelji(orasi,mak,sir,visnje...)
  5. Kada filujemo sa orasima i makom njih treba preliti sa vrelim mlekom i onda dodati secer po zelji.Meni za jednu guzvaricu treba 50 gr maka i jos narendam koru limuna.
  6. Uviti guzvarice sa sire strane,poslagati ih u tepsiju,premazati sa umucenim zumancima,ostaviti da jos nadodju i onda peci na 200 stepeni.